Victor Nordahl

«Ville poter – skogen» er nominert til kulturdepartementets tegneseriepris!

21.02.2024

– Jeg er jo selv «Ville poters» største fan, men blir desto mer glad hvis andre også liker serien min, sier en svært takknemlig serieskaper, Victor Nordahl. Første bok i «Ville poter»-serien ble nominert til Arks barnebokpris i 2022, og nå er andre bok nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris.

– Det hele gjør meg veldig ydmyk, det er så utrolig mange gode tegneserier i Norge nå. Da er det jo ekstra berikende å bli trukket fram på denne måten, sier Nordahl.

Han forteller at det å se barn gå rundt med bøkene hans som om de er en kosebamse, er noe av det vakreste han kan oppleve. Og det er heller ikke et helt uvanlig syn. Nordahl har mottatt mange fanbrev fra ulike barn, som føler ekstra sterkt for historien hans om revene Lukas og Ty. Så sterkt at de vil fortelle serieskaperen om det.

– Det er de vakreste brevene jeg får! Helt sant. Jeg blir så rørt, sier Nordahl.

Stolt utgiver
– Det har dessverre vært en slags vedtatt sannhet, at hvis en serieskaper skal si noe viktig, så må vedkommende tegne stygt og la handlingen være tørrere enn en spiseskje kanel. «Ville poter» sier kloke ting om fangenskap og frihet, med like deler humor og alvor og søte dyr som karakterer. Her er det bare å ta av seg fuskepels-hatten, sier Tormod Løkling, redaksjonssjef i Egmont.

I sin begrunnelse skriver juryen følgende:
«Skogen er andre bok i Ville poter-serien, og den føyer seg inn i rekken av spennende Nordic Manga-utgivelser de siste årene. Victor Nordahl peker seg ut med sine dyrefortellinger, og både tematikk, fargevalg og tegnestil gir assosiasjoner til kjente Disney-eventyr. Utover å være en fabelaktig reveportrettør, får tegneserieskaperen fram et stort spekter av følelser i karakterene. Det er fin variasjon mellom nærbilder og store, flotte landskapsbilder, og boka skiller seg positivt ut som ei helstøpt fortelling om vennskap, annerledeshet og det å prøve å finne ut hvem man er.»

Akseptert skeivhet
Nordahl har flere ganger snakket om det faktum at han er en transperson, og derfor om behovet for å skape historier for barn og unge der skeivhet er både akseptert og normalt.

– I «Ville poter» har reven Lukas levd hele livet sitt som en fanget rev. Han forstår at noe er galt, men ikke helt hva. Og tidvis har han det også både bra og trygt. Men det er likevel ikke slik det skal være, forteller Nordahl.
Siden blir Lukas hjulpet fri fra revefarmen av skogsreven Ty, men det er heller ikke slik at total frihet er bare deilig og trygt. Nei, det er både skummelt og noe man må kjempe for.

– Alle kunstnere bruker deler av seg selv i historiene de forteller. Og det er helt klart at jeg – i mitt eget liv - også var fanget, og har blitt mer og mer fri. Men det er ikke slik at friheten kommer gratis, eller at den er smertefri. Men den er uansett verdt det, og det er noe av moralen i «Ville poter». I tillegg til mitt åpenbare standpunkt mot at vi setter dyr i bur for pelsen deres, sier Nordahl.
 Nordahl er glad for at det i dag finnes flere bøker og tegneserier for barn og unge der skeivhet er normalisert, og trekker særlig fram kollega Cha Sandmæls «Dragens Øye»-serie, der hovedpersonen Kha er ikke-binær.

– Jeg skulle selvsagt ønske at det fantes mer av dette da jeg var ung, men det nest beste er at det finnes flere slike bøker nå, sier Nordahl.
Han jobber i dag videre på «Ville poter» bok 3, som vil komme ut i august dette året. Det vil bli fem bøker totalt i serien om revene Lukas og Ty og deres kamp mot pelsfarmere, større rovdyr, fortiden og seg selv.

- Å jobbe med «Ville poter» er nærmest terapi for meg selv, det er kanskje derfor det gjør så ekstra inntrykk når bøkene får ros og nominasjoner fra fagfolk og lesere, sier Nordahl.

Ville poter
Rødreven Lukas er vokst opp i burene på en revefarm. Han blir overtalt av villreven Ty til å rømme fra farmen for å leve i det fri. Men det er ikke enkelt å overleve i skogen når man er oppvokst i fangenskap. Hvordan skal Lukas krysse elva når han ikke kan svømme, og hva skal han spise når han ikke har lært å jakte på maten sin? Møtet med naturen er brutal for Lukas, og det blir ikke bedre av at det dukker opp et rovdyr som er ute etter ham og Ty. Plutselig begynner Lukas å betvile valget om å rømme fra revefarmen.

Sjekk ut disse bøkene fra Egmont:

For mer informasjon ta kontakt med:

Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374
Redaktør Løkling

Tormod Løkling

Redaksjonssjef

Email:
Phone:
+4799354564