kaluza-20-2-

Lanserer retningslinjer for bloggere

26.07.2016

De siste månedene har flere store aktører i medie- og bloggbransjen gått sammen om et prosjekt med mål å bevisstgjøre flere bloggere på hvilken påvirkning de har på leserne sine og ansvaret som følger med.

-Målet er å øke bevisstheten rundt hva vi kan gjøre for å unngå at enda flere unge får et dårlig forhold til egen kropp, sier initiativtaker Susanne Kaluza, redaktør i Kvinneguiden som eies og utgis av Egmont Publishing

-Spiseforstyrrelser er den vanligste psykiske lidelsen blant jenter mellom 13 og 25 år. Sånn håper jeg ikke det er når døtrene våre vokser opp!, sier redaktør Susanne.

-Bloggere blir ofte kritisert for å bidra til usunt kroppspress, noe som jeg vet kan oppleves urettferdig. Det er selvsagt ikke én grunn til at folk får spiseforstyrrelser. Foreldre, kulturen vår, media, reklamebransjen, alle må ta sin del av ansvaret. Men vi kan ikke rå over hva alle andre gjør. Det eneste vi kan rå over er hva vi selv gjør, fortsetter hun.

-Ingen ønsker å gjøre en ung jente eller gutt litt mer spiseforstyrret. Samtidig vet vi at leserne etterspør godt innhold om trening, mat, livsstil, skjønnhet, mat og mote. Det finnes mange som ønsker å skrive om disse tingene på en måte som er inspirerende og interessant, uten å bidra til å trigge sykdom, sier Kaluza.

Derfor har Susanne Kaluza som initiativtaker gjennom Kvinneguiden/Egmont Publishing gått sammen med Anette Haga i Bonnier, Ingeborg Heldal i AdLink/Aller, Lauga Oskarsdottir i United Influencers og Finn Skårderud fra Villa Sult om å lage en plakat som skal gjøre dette enklere.

I arbeidet har gruppen fått innspill fra bloggere fra alle de store blogghusene. Samtidig har eksperter på spiseforstyrrelser og psykologi bidratt med sin kunnskap. Nå inviteres alle som vil til å samarbeide, og Kaluza fortsetter:
- Det vi er kommet fram til er ikke et lovverk med forbud og strenge krav, men en samling tips og retningslinjer vi har kalt Sunn Fornuft-Plakaten. Dette er et arbeidsverktøy bloggere og mediefolk kan støtte seg på i hverdagen om de vil skrive om mat, kropp og helse på en god måte. Håpet er at så mange som mulige blir med å slutte opp om denne plakaten. Det hadde vært gøy å kunne vise fram at norske bloggere tar påvirkningskraften sin på alvor og bidrar positivt til samfunnet rundt. Vi blir ikke en del av problemet, men en del av løsningen.

Sunn Fornuft-Plakaten ble lanseret på et eget arrangement på Villa Sult 13. juli.
 

Sunn Fornuft-Plakaten
    

  1. De som synes det er lettere å skrive kan få skriftlig hjelp på MUnngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.
  2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre. 
  3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.
  4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.
  5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.
  6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.
  7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.
  8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.
  9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.
  10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummeret er  116 123ental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no. Røde Kors har også en egen rådgivningstjeneste for unge, Kors på Halsen. De når du på 800 333 21.

Et utvalg av bloggere som er med til nå:
Carina Carlsen
Anja Johansen
Mariell Øyre, Hjartesmil
PT Pia Seeberg
Pia Skjelstad
Inga Wangersteen, Notisboka
Nann Karin Solvang
Stine Pedersen Kahlbom
Yvonne Jensen, Stein i Havet
Elise Lystad
Jørgine Vasstrand, Funkygine
Hedda Skoug, Fashioncherry
Julia Nyland
Monica Csango
Anette Marie Antonsen
Linda Elmin
Camilla Aastorp Andersen
Vibeke Lugg
Camila Andrea Torres
Franciska Munck-Johansen
June Holm
Sara Lossius
Ane Gyllstrøm
Stine Steen
Janne Aalborg Reitevold
Trine Bækkevar Semb
Cecilie Storm
Linn Dahlman Doherty
Marte Skrunes Ellingsen
Thea Bolstad
Suzanne Aabel
Anne Håvag Holter-Hovind
Gitte Witt og Filip Loebbert, 52 more years
Tina Avantis Johnsen
Marie Brudevold
Karianne Gamkinn
Mari Hult
Hedda Ingeborgvik
 
Kontakt:
Susanne Kaluza, tlf 957 25 753.