bam-topp

Kommunejordmor i Surnadal er Årets jordmor 2014

25.02.2015

Magasinet BAM har i samarbeid med Libero for 16. gang kåret Årets jordmor.

Engasjerte lesere sender inn forslag der de nominerer en jordmor som har betydd mye for dem.  Og vinneren er kommunejordmor Wenche Evensen Berg fra Surnadal som roses for sin innsats for lokal fødselsomsorg.

Med både ambulansefødsler og uplanlagte hjemmefødsler som en del av hverdagen er jobben hennes ingen spøk. Nærmeste fødeavdeling er på St. Olavs hospital i Trondheim 12 mil unna. Det sier seg selv at Evensen Berg er en jordmor som må være forberedt på det meste i sitt arbeid i lokalmiljøet.

Årets kåring setter fokus på svangerskapsoppfølging i distriktene og hvor viktig et enkeltmenneske kan bli for et lokalsamfunn, i takt med en stadig sterkere sentralisering av fødetilbudet i Norge. En faglig dyktig og brennende engasjert jordmor har hatt alt å si for at gravide og fødende i Surnadal kommune har blitt sett og fulgt opp på en trygg måte.

-Med to timer i bil til fødeavdelinga er vi helt avhengige av en jordmor som klarer å berolige oss. Vi trenger ei som stiller opp dag og natt og som elsker jobben sin!

Prisen deles ut torsdag, 26. februar 2015 i Oslo. Evensen Berg og en av mødrene kommer sammen med sin baby på 8 mnd til prisutdelingen. 

Noen sitater fra kvinnene som nominerte Wenche Evensen Berg:
– Wenche er en særdeles varm, imøtekommende og omtenksom jordmor. Hun er kunnskapsrik, glødende engasjert og har et bankende hjerte for yrket sitt.  (Eva Stivold.)

– Wenche kan få en ambulansetur der fødselen er i gang med 7 cm åpning til å føles som en lystig «roadtrip» med bestevenninna di. (Gunnhild V. Bøe)

– Jeg hadde et utrolig tungt svangerskap der jeg stort sett lå til sengs. Jeg tror at dersom jeg ikke hadde hatt Wenche å gå til, hadde jeg blitt deprimert. Hun fikk meg til å se forbi smertene og kvalmen og heller fokusere på det lille nurket i magen. (Vilde S. Skei)

–For meg var det timene med Wenche som gjorde at jeg kom meg gjennom svangerskapet oppreist. Det var stort å sende henne videomelding om at jenta var ute, og det var ufattelig godt å få svar om at vi kunne komme innom og hilse på så snart vi kom hjem. (Marit G. Langli)

Premien til Årets jordmor består av et reisestipend på kr 10.000. De som nominerer mottar ett års forbruk av Libero-bleier og et gavekort på kr 10.000 fra Barnas Hus.

 

Foto "Jordmorboom" - Magne Lillegård