Glasskongen

En magisk reise til 1800-tallets Christiania: – Ville lage boken jeg selv ønsket meg som barn

19.10.2023

Hvorfor forsvinner folk sporløst fra Christiania før jul? Og hvordan klarer den hemmelighetsfulle Julius Wernøe å lage så vakre julekuler at Munthe-familiens glassverk er i ferd med å bli forbigått? Inger Merete Hobbelstad, kjent journalist og skribent, tar deg med på en unik reise i sin skjønnlitterære debut.

I barndommen fant Inger Merete Hobbelstad stor glede i å forsvinne inn i bøkenes magiske verdener. I dag, som en anerkjent journalist og skribent, har hun tatt denne kjærligheten til historiefortelling og kreativ utfoldelse til et nytt nivå: Hobbelstad har nylig skrevet sin første skjønnlitterære roman, Glasskongen, en bok som utforsker det gotiske, romantiske og mystiske universet i 1800-tallets Christiania.

– Jeg husker godt hvor fantastisk det føltes som barn, å bli trukket inn i andre verdener gjennom bøker som Drømmen om Narnia og Oliver Twist. Med Glasskongen ville jeg lage boken jeg selv ønsket meg som barn, forteller Hobbelstad.

Hobbelstad er i dag kulturkommentator i NRK. Hun har mastergrad i litteraturvitenskap og arbeidet i mange år som kommentator, kulturjournalist og teater- og filmanmelder i Dagbladet. I 2018 ble hun tildelt Riksmålsforbundets pris Gullpennen. Samme år var hun bidragsyter til boka Norske klassikere – Bøker, filmer, musikk, radio og TV fra 1945 til i dag. Høsten 2016 ga hun ut sin essaysamling Å leve med Shakespeare og i 2019 kom boka Årene med Elizabeth.

Som 14-åring bidro hun med hele avslutningskapitlet i Barnetimeboka for NRK. Glasskongen har hun skrevet til sin egen datter, for henne når hun blir eldre – som en høylesningsbok gjennom hver dag i desember, frem til julaften. Hun har dykket dypt ned i en annen tid, undersøkt skikker, by- og dagligliv i 1800-tallets Christiania og fordypet seg i norsk glassblåserindustri.

Eget estetisk univers
Den Dickens-inspirerte boken er ikke bare Hobbelstads første skjønnlitterære utgivelse, men også forlagets – og illustratørens. Egmont Kids har tidligere satset sterkt på unge talenter innenfor tegneseriesjangeren, og det var nettopp gjennom tegneseriekonkurransen deres i 2021, at de også oppdaget Even Skaranger, debutanten som illustrerer Glasskongen. Skaranger har utdannelse fra Falmouth University i England, og har med sine særegne og vakre illustrasjoner skapt et omfattende estetisk univers som fremhever den mystiske atmosfæren i Hobbelstads fortelling.

– Av og til må man, selv som tegneserieredaktør, gi seg over til en godt skrevet historie, rekke opp hånden og spørre: 'Kan vi få lov til å gi denne ut?' Inger Merete Hobbelstad og Even Skaranger har sammen skapt noe helt spesielt med Glasskongen, en bok som tar leserne med på en magisk reise tilbake i tid og inn i en verden full av mysterier og skjønnhet, forteller Tonje Tornes, redaksjonssjef i Egmont.

Glasskongen tar oss med til desember 1881 i Christiania, hvor folk på mystisk vis forsvinner før jul. Boken følger Emilie Munthe, som sammen med arbeiderklassegutten Anton, går på kryss og tvers i et snødekt førjuls-Christiania for å løse gåtene. Underveis oppdager de roser som blomstrer på uforklarlig vis i snøen, magi – og hittil ukjente følelser. Boken, rikt illustrert med 24 kapitler, gir leserne en unik juleopplevelse.

Glassblåsing og bokbad på Hadeland Glassverk
I anledning boklanseringen, planlegges det stor familiefest på Hadeland Glassverk lørdag 28. oktober. Det blir glassblåsing og muligheten for å blåse sin helt unike Glasskongen-julekule, etterfulgt av magisk lysfest med åpning av årets julemarked. På kvelden blir det også julekonsert med Hanne Krogh og barn fra Kulturakademiet, samt fakirshow.

Glasskongen 3
Even Skaranger har illustrert den vakre «Glasskongen».

Skaff dere disse fine bøkene fra Egmont:

Frida liten

Frida og jakten på nesehårene!

Hysterisk morsom bok fra Frode Øverli
Trolleliv - skogen

Trolleliv - fem fortellinger fra skogen

Nydelig og eventyrlig!
Krok

Kapteins Kroks forbannelse

Les om Kaptein Kroks forbannelse ...
Trolleliv

Trolleliv - Julekalenderboken

Trolsk julekalender

For mer informasjon ta kontakt med:

Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374
Redaktør Løkling

Tormod Løkling

Redaksjonssjef

Email:
Phone:
+4799354564