Bjøranr win 2

Bjørnar vant Kulturdepartementets tegneseriepris!

23.03.2020

«Bjørnar - en historie fra Nordlys» er kåret til fjorårets beste tegneserie av Kulturdepartementet!

Jeg vil gjerne sende en hilsen og en varm takk til alle nominerte forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere som gjennom ord og bilder har laget litteratur av høy kvalitet for våre aller viktigste lesere.» Skriver kulturminister Abid Q. Raja i sin hilsen til alle vinnerne.

I juryens nominasjonsbegrunnelse for Bjørnar kan vi lese følgende: 

Bjørnar foregår tretti år før hendelsene i Nordlys-serien. Historien etablerer raskt konflikten mellom de snakkende dyra og vikingene i Jotundalen. Lille Bjørnar går i ei felle som vikingene har satt opp, men trollgutten Espen redder ham og han gjenforenes med foreldrene. Dyrene møtes for å bestemme om de skal kjempe eller flykte. Mange vil ut av dalen, selv om det vil gjøre dem til vanlige dyr. Så blir mora til Bjørnar fanget, og dette utløser en kamp mot vikingene. Falch og Toften Holsts stil skiller seg ut blant norske tegneserieskapere i måten de trekker veksler på amerikanske kilder og animasjon. Fortellerhåndverket er solid og viser et godt samarbeid, der Falch står for historien, skisser og bakgrunnsfarger, med tusjing og fargelegging av figurene av Toften Holst. Kontrasten mellom sterke konturer i karakterdesign og utflytende omgivelser balanserer nærhet og magi uanstrengt. Teksten overforklarer ikke, og gir rom til at klimakset i siste del kan utspille seg uten ord. Bjørnar er en helstøpt tegneserie som tydelig retter seg mot unge lesere. 

Tegneserieprisen delen mellom Malin Falch og Regine Toften Holst, som sammen jobbet fram Bjørnar-boka.

Bestselgende tegneserie for barn
Malin Falchs Nordlys-bøker har toppet bestselgerlistene for barn siden bok 1 «Reisen til Jotundalen» kom ut i 2018. Den vant både Arks barnebokpris og Pondus-prisen for 2018, samt Barnas bokpris av Biblioteket i Bergen i 2019. 
Bok nummer to av Nordlys-serien, «Vikingene og orakelet» har også hatt pallplassering på bestselgerlistene siden lanseringen i mars. Mens tredjebok: «Kråkesøstrene» gikk rett inn på førsteplassen på den generelle boklista da den ble lansert i forrige uke. 

Bokserien er trykket i over hundre tusen eksemplarer og rettighetene er solgt til fire land. 

Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374