Malin

ÅRETS MESTSELGENDE BARNEBOK: Nordlys bok 5 av Malin Falch

21.12.2022

Nordlys-serien av Malin Falch har herjet på bestselgerlistene helt siden den første boken kom ut i 2018. For andre år på rad blir den episke barnebok-serien årets mest solgte barnebok!

De to siste årene har Nordlys-bøkene av Malin Falch gått helt til topps på barneboklistene her til lands. Bøkene er hittil solgt til 14 land.

Før og etter Nordlys
– For norsk tegneserie-historie mener jeg at vi kan snakke om før og etter Nordlys-serien, sier redaksjonssjef i Egmont, Tonje Tornes.

Tornes påpeker at norske tegneserier rettet mot barn har slitt med synlighet i bokhandlerkjedene. Etter utgivelsen av den første boken i Nordlys-serien i 2018 forandret dette seg radikalt.

– Ikke bare fikk vi bevis for at barn fortsatt elsker å lese tegneserier, men etter at Malin Falch viste at det var mulig å leve av å tegne har en helt ny generasjon av serieskapere blitt utgitt, og gjort markedet fullt av nydelige tegneserie-bøker for barn i alle aldre, sier Tornes.

Den nye norske tegneserie-bølgen har fått navnet «Nordic Manga». Blant nye navn her er Odin Helgheim med Ragnarok-serien, Cha Sandmæl med Dragens Øye, H. L. Phoenix med Arkin, Lysets vokter og Sara Hjardar med Mia Myhr-bøkene.

Nordlys baner vei ut i verden

I forrige uke kom nyheten om at Nordlys-serien skal utgis i USA, og i denne uken kom det også inn et bud fra et ukrainsk forlag på serien. Til sammen har 14 land kjøpt Nordlys-rettighetene, blant dem er tegneseriegiganter som Frankrike og Tyskland.
– Det er helt utrolig at Malin Falch og Nordlys igjen baner vei, denne gangen mot det internasjonale markedet. Dette gjør det mulig å snakke om ordentlig tegneserie-eksport til utlandet, sier Tornes.

Tidligere har også Dina Norlunds Snøkattprinsen blitt solgt til USA og Frankrike. Flere norske tegneserier kommer til å bli lansert der i fremtiden, lover Tornes.

– At Nordlys i tillegg skal leses av barn i Ukraina er sterkt å tenke på, men vitner også om at tegneserier som inspirasjon og virkelighetsflukt ikke kan undervurderes, sier Tornes.

Kulturministeren må ikke komme for sent

Redaktøren håper at den norske kulturpolitikken fremover vil satse på norske tegneserier og norske serieskapere, slik at norsk tegneseriemiljø kan bli like mangfoldig som norsk litteratur og norsk film.

– Kulturministeren må ikke komme for seint til festen her, for akkurat nå er vi i en helt unik situasjon der utrolig mange dyktige tegnere vil satse på tegneserie-mediet som profesjonelt yrke. Med litt bedre støtteordninger fra staten vil vi få med oss enda flere, avslutter Tornes.

Fakta om Nordlys-serien: 

  • I Norge er Nordlys-serien trykket i hele 300 000 eksemplarer, og bøkene har vært på toppen av bestselgerlistene helt siden de kom ut for første gang i 2018.
  • Malin Falch tok sin kunst-utdannelse i San Francisco der Nordlys-serien startet som et skoleprosjekt som Falch la ut deler av på nettet. Skoleprosjektet ble oppdaget av forlaget Egmont som hentet Falch hjem til Norge for å satse fulltid på Nordlys.
  • I 2018 mottok Malin Falch ARKs barnebokpris, og i 2019 Kulturdepartementets tegneseriepris.
  • Bøkene er hittil solgt til 14 land.
  • Filmrettighetene er solgt til Nordisk Film.
  • Det er planlagt til sammen 10 Nordlys-bøker i serien.

For mer informasjon ta kontakt med:

Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374