31.01.2019
Endelig er Europas beste fantasytegneserie samlet mellom stive permer, med en handling lagt til en vikingverden som minner til forveksling om Norge for 1000 år siden.
Thorgal hevdes å være Europas beste fantasytegneserie, og det er ikke så vanskelig å si seg enig i. For norske lesere er serien kjent fra bladet Fantomet, der den er blitt publisert fortløpende siden 1995*.
Fantomet-lesere og mange andre har lenge sett frem til å se Thorgal samlet. Endelig skjer det – i bokserien Sagaen om Thorgal, i ni bind.
Serien handler om Thorgal Ægirsson. Som spedbarn ble han funnet på en flåte i sjøen av vikinger fra Nordlandet. Det var de som ga ham navnet – fornavnet etter tordenguden Tor og etternavnet «sønn av Ægir», havguden. Men guttebarnet som ble berget fra havet, viser seg å ha sin opprinnelse et helt annet, og mer mystisk, sted – han er «barn av stjernene».
I løpet av den spennende sagaen blir det klarere hva dette innebærer, i hvert fall kommer det raskt for en dag at den fredsæle Thorgal er eslet til noe helt annet enn et tradisjonelt familieliv i vikinglandsbyen. Skjebnegudinnene spinner sin vev, og Thorgal havner i de utroligste eventyr og må løse problemer av overmenneskelig art – ikke bare under fjerne himmelstrøk, også på reiser i både tid og rom.
Av alle sagaer er neppe noen mer fantastisk enn Thorgals saga.
Manusforfatter Jean Van Hamme (f. 1939) er en kjent manusforfatter av fransk-belgiske tegneserier, blant annet på grunn av seriene Blake & Mortimer, Largo Winch, Kodenavn XIII og Wayne Shelton. Midt i 1970-årene ble han koplet sammen med den polske tegneren Grzegorz Rosinski (f. 1941).
Rosinski hadde på sin side gjort seg bemerket i sitt hjemland med serier om Polens historie, om kaptein Żbik i den polske nasjonale politiorganisasjonen og om Polens innsats i fotball-VM i 1974. Med det fransk-belgisk-inspirerte magasinet Relax, som Rosinski var med å etablere, begynte ting å skje. Her tegnet han en vikingserie og en middelalderserie fra Polen, og han fikk et reisestipend til Belgia. Her møtte han blant andre Van Hamme, som også var interessert i å skape en serie basert på norrøn mytologi og andre legender, og resten kan sies å være – saga.
Les mer om serien her:
*) Første Fantomet-publisering var allerede i 1992, historien «Den sorte galei». De to første var utgitt i album.