norsk-donald

Juleheftet "Donald Duck Helt på vidda"

25.11.2014

Juleheftet "Donald Duck Helt på vidda" er utsolgt i Finnmark.

Årets Norske Donald-juleheftet er revet bort på alle utslagsstedene i Finnmark. Ikke så rart kanskje, siden historien handler om nettopp Finnmark, samer og gruvedrift.

Donald er jo ofte en helt. Og han er ofte på vidda. I dette helnorske juleheftet er han helt på Finnmarksvidda!

Helnorske Donald-julehefter begynner å bli en tradisjon. Dette er det femte året på rad der Knut Nærum, Arild Midthun og Tormod Løkling har laget en lang historie spesielt for norsk utgivelse. Og dette er den første gangen Donalds eventyr foregår i Norge!

Skrue McDucks nettbrettfabrikk er avhengig av mineralet «utilgjenglium» fra gruven i Sommerfest. Men utilgjengliumet forsvinner sporløst og Donald må ta saken.

Sommerfest høres jo ut som et solfylt sted å drive detektivarbeid! Tror Donald. I virkeligheten ligger Sommerfest på Finnmarksvidda og har fått navn etter midnattssolen som skinner der på en helt annen årstid.

Mens Donald virrer planløst rundt, tar Ole, Dole og Doffen kontakt med den lokale hakkespettpatruljen. Eller «samespettpatruljen», som opphavsmennene betegnet den
som da de laget albumet. For de lokale hakkespettene er både finnmarkinger og samer – og de snakker finnmarksdialekt!

Dialekt brukes svært sjelden i Donald. Det klassiske eksempelet er Carl Barks’ «Eggmysteriet», der vossamålet skapte debatt.

I «Helt på vidda» har Solgunn Solli fra Alta hjulpet til med å få de lokale hakkespettene til å snakke klingende finnmarking. Og det skulle da bare mangle, når Donald og guttene først
ferdes på Finnmarksvidda!

Les saken om albumet i Finmark Dagblad her.

Se innlegg fra Dagsrevyen 21-nyhetene her.