influencers-web

Digitale profiler fanger publikum

02.05.2017

De unge leser ikke aviser, de ser ikke på lineær tv eller kjøper noe etter å ha sett en annonse. De følger heller digitale profiler for å få inspirasjon, underholdning eller gode råd. Derfor satser Egmont Publishing i Norge på influencers som skal sette dagsorden og inspirere unge kvinner.

Med prosjektet De nye tar Egmont Publishing et viktig og innovativt initiativ. Redaksjonene bak de tradisjonsrike printmerkevarene Det Nye og ShapeUp har knyttet til seg en rekke digitale profiler, såkalte influencers, som vil jobbe sammen med redaksjonen fra et felles produksjonslokale i Egmont-huset i Oslo. Sammen vil dette nye arbeidskollektivet skape personlig og engasjerende innhold til alle kanaler - som blogger, podkaster, Instagram og YouTube. Dette teamet vil også i fellesskap videreføre magasinene Det Nye og ShapeUp.

«Vi kan ikke kjempe for at målgruppen skal holde seg til enkelte kanaler, og derfor setter vi opp et team som kan jobbe med relevant innhold som kan distribueres i de kanalene målgruppen vil ha det. Fokuset er at vi skal være i dialog med målgruppen, og slik lage innhold om det de er opptatt av. Og de skal få innholdet distribuert der de selv befinner seg», sier redaktør Karine Thyness.

Fokus på innhold

«Akkurat nå vet vi at kanaler som blogg, Snapchat og Facebook fungerer bra, men om det kommer en ny app i neste måned som flytter målgruppen, så blir vi selvsagt med dit. Så lenge vi skaper et produksjonsmiljø som tilrettelegger for video-, tekst- og liveproduksjon, og vi har med oss influencere som målgruppen bryr seg om, så har vi en rigg som kan takle veldig hurtige bevegelsesmønstre. Vårt fokus er innholdet. Distribusjon og uttak er det enklere å være fleksibel på.»

Det Nye og ShapeUp har lenge jobbet digitalt med sine merkevaresider og SoMe-kontoer, men da har inntektene hovedsakelig vært basert på bannerannonsering og sponsede konkurranser.

«Med prosjektet De Nye har vi gått helt bort fra å selge de faste digitale annonseformatene. Nå selger vi sponsorater og langsiktige samarbeid der vi samler synlighet på print, eventer, blogginnhold og videoer. Vi går også i stor grad bort fra den nøytrale nettjournalistikken vi tidligere jobbet med, og satser på sterke stemmer og personlig innhold. Det skal selvsagt være helt synlig for publikum hva som er kommersielt og hva som er redaksjonelt innhold, og vi skal jobbe godt med utvalgte kommersielle merkevarer. Det er en klar målsetning at også det kommersielle skal bringe relevant og viktig innhold til målgruppen», sier Thyness.

Ingen i Norge gjør det bedre

Også digitalt er det vanskelig å skille seg ut i dag, men redaktøren har stor tro på at De Nye skal lykkes med det.

«Det er mange som blogger og det er mange som er gode på Snapchat og Instagram. Men når vi gir våre influencere en kontorplass hos oss, et engasjert team rundt seg og erfarne fagfolk som støtter og sparrer med dem, så klarer vi å lage helt unikt innhold. Vi beholder den personlige vinklingen som profilene er gode på, samtidig som vi fokuserer på at innholdet skal ha en tydelig funksjon for publikum. Vi skal bevege, engasjere og aktualisere. Akkurat nå, i Norge, er det ingen som kan klare dette bedre enn nettopp oss.

Egmont Publishing ser allerede muligheten for å bygge ut influencer-satsingen ytterligere, og har hentet inn Annette Aas Johansen til å lede utredningen for det videre potensialet på feltet. Johansen kommer fra United Influencers, en toneangivende aktør som har bidratt til profesjonalisering av samarbeidet mellom annonsører og digitale profiler i Norge.

«Den største forskjellen mellom tradisjonell markedsføring og influencer-markedsføring er at publikum faktisk ønsker å konsumere det innholdet som påvirkere skaper», sier Aas Johansen.

Hun tror Egmont Publishing har et unikt utgangspunkt for å lykkes, fordi de kan få etablerte merkevarer og relevante profiler til å spille sammen på en helt ny måte. Og sammen vil Egmont Publishing og deres influencere også få en helt unik distribusjonskraft.

«Markedet i Norge er stadig økende, og dette ser vi ved en stadig større etterspørsel etter digitale profiler i kampanjer og som innholdsskapere til kundens egne flater. Utviklingen i markedet og rask vekst av sosiale medier bringer med seg en helt ny type kommunikasjon som gir oss evnen til å få kontakt med forbrukerne på en mer naturlig måte. Dette er en viktig måte å kommunisere på  for å nå folk som i økende grad ikke ønsker noen form for av påtrengende reklame som ikke er relevant», sier Annette Aas Johansen.

Prosjektet De Nye er allerede en kommersiell suksess. Store sponsorer som Max Factor og Telenor er på plass. Budsjettet for 2017 er for lengst knust. Karine Thyness og Annette Aas Johansen har brettet opp ermene og gjort seg klare for et spennende 2017.

«Alt handler om godt innhold, uansett om du skal levere redaksjonelt eller kommersielt. Det viktigste vi skal lykkes med, er å bringe de gode og viktige temaene frem til vårt publikum!»

Influencers
Innflytelsesrike personer eller opinionsledere på sosiale medier og på nettet.

Tekst: Karine Thyness og Christina Dorthellinger