Carl Barks liten

Carl Barks: Andebys far har 120 års jubileum!

26.03.2021

I år er det 120 år siden Donald-mesteren Carl Barks ble født! Og vi slutter bare ikke å feire denne tegneseriemesteren, som formet Donald Duck, skapte Skrue McDuck, Magica fra Tryll og så mange av våre andre favoritter fra Andeby.

Barks ble født 27 mars 1901, og døde 99 år senere. I sitt liv tegnet han over 7000 seriesider, som er gitt ut i samlede verk, og seriene trykkes stadig den dag i dag. 

 – Carl Barks og hans historier er selve grunnmuren som tegneseriesuksessen Donald Duck er bygd på og han er inspirasjonskilden til mange generasjoner med Donald-forfattere og tegnere, sier direktør og ansvarlig redaktør i Egmont Kids Media, Kjell Frostrud Johnsen.

En ny «Carl Barks beste»
Egmont feirer jubileet med en praktbok av Carl Barks beste historier, basert på den klassiske utgivelsen fra 2001 – da det var 100 årsjubileum – men denne boken tar også med Barks’ mange oljemalerier og hans fortid som en våget vitsetegner. 

– Historiene til Barks er ikke bare klassiske, men også tidløse, noe som gjør de så populære blant både dagens yngste lesere og trofaste samlere, sier Frostrud Johnsen.  

Donald-bladet feirer 
I Donald Duck & Cos store påskeutgivelse har de et helt bilag signert Carl Barks, der vi får et gjensyn med en av hans eldste historier – nemlig «For mange kjæledegger». 

 – Carl Barks er uten tvil tidenes beste Donald-forfatter OG Donald-tegner. Historiene henger fortsatt som lysende ledestjerner over Andeby-universet. Stadig nye forfattere og tegnere strekker seg etter verkene hans, men ingen når helt opp. Jeg tror kanskje det er umulig, sier Donald-redaktør Marius Molaug og fortsetter:  

 – Det er så mye jeg elsker ved Barks. Men hvis jeg skal trekke fram en ting som virkelig treffer meg, så er det humoren. For en fantasifull humor han hadde, og for en måte å formidle denne på. Enkeltrutene til Barks er så slående visuelt treffsikre. Ingen andre har den evnen til å finne humoressensen i hver scene og presentere den på en så tydelig måte at det er umulig å ikke humre i skjegget. Jeg humrer fremdeles av Barks, jeg kommer alltid til å humre av Barks. Carl Barks er en evig humregarantist, humrer redaktøren.

Ny Barks-serie for en ny generasjon
Egmont har også startet en Carl Barks-pocketbokserie for å minne unge Donald Pocket-leserne på hvor den sprelske humoren og fortellergleden i pocketutgivelsene kommer fra. 

– Vi er rett og slett vårt ansvar bevisst som forlag, og ønsker å ha gode Barks-historier tilgjengelig for den oppvoksende generasjon. Denne tegneren har preget Norges kulturhistorie i så stor grad at det blir som å hoppe over et viktig kapittel hvis nye lesere ikke blir kjent med Barks. Og det ville jo vært veldig synd, for akkurat dette kapitelet er jo noe av det morsomste, sier tegneserieredaktør Tonje Tornes. 

Forlaget har nå på trappene en helt ny Donald-bokserie som heter «Norsk Donald». Denne skal ta for seg Norges sterke bånd til det fiktive Andeby, og endene som bor der. 

– Også i denne bokserien vil Barks’ historier ha en naturlig plass, men vi gir også rom til alle de andre utrolige dyktige Donald-tegnerne, som den dag i dag tegner seg opp mot Barks, og ønsker å komme på det nivået han var. Barks er Donald-universets Shakespeare, rett og slett. En man ikke kan, eller vil, komme utenom, sier Tornes. 

Sjekk ut disse Barks-titlene:

For mer informasjon ta kontakt med:

Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374