Uderzo

Albert Uderzo er død. – Verden har mistet en stor tegner!

24.03.2020

Det er med stor sorg vi meddeler at tegneren Albert Uderzo døde i går kveld, 92 gammel. Han døde i går med familien rundt seg. Coronaen fikk ikke tak i ham, det var hans varme hjerte som hadde slått sitt siste slag.

Uten Uderzo ville de verdensberømte tegneserieheltene Asterix og Obelix aldri ha eksistert. Sammen med den fantastiske historiefortelleren René Goscinny skapte Uderzo Asterix-universet, som har vært en verdensomspennende og vedvarende suksesshistorie – for ikke å snakke om en kjærlighetshistorie – for voksne som barn i mange generasjoner.
Uderzo hevdet alltid at det å jobbe i tegneseriebransjen holdt ham ung.

Etterlater seg en rik arv
Albert Uderzos mangeårige norske forlegger Egmont Kids Media omtaler den triste nyheten slik: «Verden har mistet en stor tegner. Men han etterlater oss en rik og evig arv med sine enestående tegneserier fra Gallia. Uderzo vil leve evig i alle eventyrene til Asterix, og leserne vil ha et fargerikt og humoristisk minne om ham hver gang vi åpner et Asterix-album. Vi i forlaget vil takke ham for at vi har fått ta del i historien om Asterix, et eksepsjonelt forlagssamarbeid som spenner over et halvt århundre, og for hans fantastiske tegninger og historier.»

Født med et enormt talent
Albert Uderzo ble født 25. april 1927. Alt tydet på at hendene hans skulle komme til å bli viktige for arbeidet hans, han ble nemlig født med seks fingre på hver hånd. Foreldrene hans bestemte seg imidlertid for å få de to ekstra fingrene fjernet. Da han var seks år gammel tegnet han sine første, nesten trykkeklare tegninger hjemme. Det var først da foreldrene oppdaget at gutten var fargeblind. Denne hindringen skulle heller ikke stoppe ham. I en alder av fjorten år ble han ansatt av et forlag i Paris. Da han var atten tegnet han allerede sine egne tegneserier. Det ser ut til at han var født med dette enorme tegnetalentet, for han tok aldri noen kunstutdannelse. 

Han fant sin umiskjennelige og særegne strek, og forbedret den gjennom årevis med hardt arbeid. Det er i 1951 det store vannskillet kommer. Uderzo møter Jean Michel Charlier og ikke minst – René Goscinny. Med Charlier skaper han de to eventyrene til de to vågale pilotene «Tanguy og Laverdure» - utgitt som Jaktfalkenei Norge. Sammen med René Goscinny skapte han først «Ompa-Pa». Et livslangt, og nært vennskap utviklet seg mellom de to tegneserieskaperne, og de fikk sitt store gjennombrudd i 1961 da de galliske eventyrene dukket opp i form av komplette tegneseriealbum på hele 48 sider. Asterix-gnisten var tent, og bare noen år senere er hele Europa antent. Uderzo opplevde sitt største tap i 1977: da hans beste venn René Goscinny plutselig dør, og på et punkt ønsket tegnegeniet å avslutte serien om Asterix, nå som Goscinny ikke var der lenger. Men fansen hans overbeviste ham om å fortsette, og takk og lov for det!  

Asterix lever videre
Selv når Uderzo til slutt la ned tusjen, var ikke historien om Asterix over. Under hans vaktsomme blikk fikk nye tegneserieskapere muligheten til å fortsette serien, og tidligere i år utga Egmont faktisk det 38. albumet i serien – Gallerhøvdingens datter. 

Historien om Asterix er ikke over. Selv om Uderzo har forlatt denne verden, vil hans fantastiske eventyr om den lille galleren holde den store tegneren i live for alltid i lesernes hjerter.

Iselin

Iselin Røsjø Evensen

Redaksjonssjef

Email:
Phone:
47 92699968
Redaktør Tonje Tornes

Tonje Tornes

Pressekontakt KIDS/Redaktør

Email:
Phone:
+47 928 69 374